Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка видаНајновије вести Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка вида на Фабиоси

Сви знају да су тетоваже начин изражавања нечије личности, романтичног или незаборавног геста или чак указивања на начин живота. У данашње време мастило за тело тешко да представља изненађење. Али немирни побуњеници настављају даље. Све више и више људи почело је да тетовира своја лица (а овде не говоримо о трајној шминки), па чак и склере, бело око.Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка видаАфрички студио / Схуттерстоцк.цом

Увођење пигмента испод рожњаче или горњег слоја очне јабучице је деликатан и опасан поступак. Један погрешан потез и можда ћете се суочити са неповратним последицама. Неки се упусте у ово у покушају да се истакну из масе. Други вероватно не прихватају сопствено тело и покушавају да га надограде. Трећим су само потребне радикалне промене. Али да ли они заиста морају бити повезани са таквим ризицима?

Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка видаАфрички студио / Схуттерстоцк.цом

2017. године многе медијске куће покривале су причу о младом моделу који се одлучио за сличну тетоважу. Цатт Галлингер је брзо схватила да нешто није у реду: почела је да плаче љубичастим сузама и могла би да изгуби око. То је вероватно било због комбинације неколико фактора: њене претанке рожњаче (која би могла пукнути у било ком тренутку), немара господара и мастила лошег квалитета. Али чињеница остаје: да би спасила вид, девојци је била потребна операција и дуготрајно лечење.

Међутим, такви случајеви су прилично ретки. Популарни блогер поделио је своје искуство живота са тетоважом ока око годину дана. Срећом, осећао се добро, пигмент је и даље био светао и није имао проблема са видом.

Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка вида ВилониоусТВ / ИоуТубе

Треба напоменути да за почетак не може сваки уметник тетоважа да направи тетоважу ока: на свету постоји само неколицина добрих стручњака. Поред тога, ефекат је трајан, па нећете моћи да вратите нормалну боју очију. Мало пигмента се убризга на 3 или 4 места, а затим се равномерно шири унутра.

Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка вида ВилониоусТВ / ИоуТубе

Најозбиљније последице поступка су оне које могу довести до губитка вида:

  • перфорација ока;
  • оштећење мрежњаче;
  • ендофталмитис (заразна болест);
  • аутоимуна реакција.

Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка видаАфрички студио / Схуттерстоцк.цом

Штавише, ово може закомпликовати будућу дијагнозу у случају болести код којих је промена боје беле боје симптом. Такође не заборавимо на ризик од преношења ХИВ-а, хепатитиса Б и Ц типа, појачане фотосензибилности, алергијских реакција на мастило, бојења суседних подручја услед миграције пигмента и упорних упала. А то су само краткорочне последице. Будући да је поступак још увек релативно нов, не може се рећи шта се очекује за 10–20 година. Већ су били случајеви у којима су људи након тетовирања изгубили вид (привремено или трајно), па чак и потпуно изгубили очи.

Тетовирање очију: застрашујући тренд који може довести до губитка видаАфрички студио / Схуттерстоцк.цом

Појам лепоте је променљив колико и мода. Данас су такве тетоваже можда најтоплији тренд, али да ли ће и даље бити популарне и сутра? Свака особа ствара свој изглед и одлучује шта ће радити са својим телом. Али апелујемо на вас да будете посебно опрезни са свиме што подразумева значајне здравствене ризике.


Овај чланак је искључиво у информативне сврхе. Не постављајте дијагнозе и не лечите се, и у свим случајевима се обратите овлашћеном здравственом раднику пре него што употребите било које информације представљене у чланку. Уредништво не гарантује никакве резултате и не сноси никакву одговорност за било какву штету која би могла произаћи из коришћења информација даних у чланку.

Популар Постс